нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Руските банки регистрират ръст в издаването на ипотечни кредити

Снимка: Shutterstock

Руските банки са увеличили издаването на ипотечни кредити през периода януари - август 2021 г. с 62% до 3,5 трилиона рубли. Това се посочва в съобщението на ВТБ, един от лидерите в ипотечното кредитиране в Руската федерация, предава ТАСС. Според анализатори от ВТБ, до края на годината обемът на продажбите на пазара може да достигне рекордните 5 трилиона рубли. 

През август емитирането на ипотечни кредити в Русия по предварителни данни възлиза на 445 млрд. рубли, което е с 13% по-високо от август миналата година и е сравнимо с данните за юли тази година, следва от оценките на банката. В същото време клиентите на ВТБ миналия месец са извършили ипотечни сделки за общо 86,5 милиарда рубли, което е с 14% повече от резултата за същия период на миналата година. 

Общо за осем месеца на тази година ВТБ издава ипотечни кредити на своите клиенти за почти 700 милиарда рубли. Регионите - лидери по обем на отпуснатите заеми са Москва и Московска област (253,6 млрд. рубли), Санкт Петербург и региона (58,7 млрд. рубли), Новосибирска област (26,1 млрд. рубли), както и Република Татарстан (21, 6 млрд. рубли) и Свердловска област (18,6 млрд. рубли). 

Според данните на ВТБ, през миналия месец търсенето на ипотеки с държавна подкрепа остана на нивото от юли. "В сравнение със средното месечно ниво за първата половина на годината обемът на заемите по програмата е намалял с 64%. Търсенето се измести към семейни ипотеки, които от 1 юли могат да бъдат издадени от семейства с едно дете", посочват от банката. 

Рефинансирането остава друг двигател на растежа на продажбите, който отчита всяка трета ипотечна сделка във ВТБ за първите осем месеца на 2021 г.  

още от Свят