Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Законът за независим интернет в Русия мина на второ четене

Снимка: Shutterstock

Руските депутати одобриха на второ четене спорен законопроект, който предвижда Русия да разполага с независим от големите световни сървъри интернет, предаде Франс прес.

Според властите законовата мярка ще гарантира по-голяма самостоятелност на руския интернет и защита от външни намеси, отбелязва Ройтерс

Текстът, одобрен днес с 320 на 15 гласа, трябва да мине на трето четене, а после да бъде одобрен и от горната камара на парламента (което е чиста формалност), преди да бъде подписан от президента Владимир Путин.

Критиците на новия закон виждат в него средство, чрез което властите ще засилят контрола си върху Мрежата. Те предупреждават, че той може да разруши интернета в Русия и да бъде използван за задушаване на инакомислието, предава БТА.

ТАСС отбелязва, че на второто четене са били внесени 27 поправки, повечето от които уточняват пълномощията на държавните органи.

Според формулировката на вносителите законопроектът за т.нар. "Рунет" има за цел да гарантира устойчива работа на руския сегмент от интернет в случай, че той бъде изолиран от инфраструктурата на световната Мрежа.

Текстът предвижда създаването на инфраструктура, която ще осигури функционирането на руските интернет ресурси в случай на невъзможност руските оператори да се свържат с чуждестранните интернет сървъри.

Руските доставчици на интернет трябва да осигурят също наличие в мрежите им на "технически средства", които дават възможност за "централизиран контрол на трафика" за противодействие на евентуални заплахи.

Няколко хиляди души протестираха в началото на март в Москва срещу законопроекта, който те отхвърлят като цензура и опит за изолиране на страната от останалия свят.

още по темата
още от Свят