нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Руснаците предпочитат да инвестират повече в криптовалути, отколкото в злато

Снимка: Shutterstock

Около 79% от инвеститорите на дребно планират да инвестират в злато в бъдеще, но само 16% от руските инвеститори притежават този актив, сочат данни от проучване на Световния съвет по златото (WGC), събрани през 2019 г. Изследването на потребителите проучва инвестиционното поведение на руснаците и тяхното отношение към златото като инвестиционен актив, информира vesti.ru.

Според данните, младите хора на възраст 25-34 години са най-заинтересовани да инвестират в злато. По-голямата част от анкетираните виждат този благороден метал като надежден актив и защита срещу инфлация и валутни колебания. В момента обаче не много хора притежават злато - само 16% от анкетираните.

Високият 20% ДДС върху златните кюлчета се счита за възпиращ фактор за растежа на инвестициите в злато в Русия. Експертите посочват, че данъкът върху златото е най-високият в света и очакваното премахване на ДДС може да помогне за съживяване на пазара. Около 64% ​​от анкетираните се оплакват от липсата на необходимата информация като основно възпиращо средство за закупуване на злато, а почти една четвърт от всички респонденти (23%) се страхуват да купуват фалшиво злато. 

Интересното е, че криптовалутите изпревариха златото в класацията на популярните инвестиционни продукти в Русия. Първите пет включват спестовни сметки, валута, недвижими имоти, животозастраховане и криптовалути, докато златото се класира на шесто място в класацията за инвестиции. 

Проучването също така установява, че инвеститорите в Русия спестяват или инвестират 15% от доходите си. Мъжете предпочитат краткосрочен подход и са по-агресивни при вземането на инвестиционни решения, а 46% гледат на инвестициите като на хоби. 

Жените възприемат по-малко рисков подход и търсят стабилност: 78% от анкетираните жени съобщават, че са инвестирали в спестовни сметки през последните 12 месеца, а по-малко от една четвърт (24%) от жените инвеститори използват колебанията на финансовите пазари като възможност за инвестиране. 

още по темата
още от Свят