нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Саджид Джавид: След Брекзит бизнесът във Великобритания може да пострада

Снимка: Getty Images

Правителството на Великобритания обяви плановете си за организирането на специални прояви в нощта на 31 януари, когато страната официално ще напусне Европейския съюз. Но министърът на финансите и канцлер на държавното съкровище Саджид Джавид призна, че някои сектори от бизнеса в Обединеното кралството ще пострадат след раздялата с блока, информира „Ройтерс”, цитирана от БТА.

В интервю за „Файненшъл таймс”, публикувано днес, Джавид казва, че след края на тази година британските регулации няма да съвпадат с европейските, Великобритания няма да участва в съвместните решения и няма да членува в митническия съюз на ЕС. Министърът има предвид изявлението на премиера Борис Джонсън, че преговорите за бъдещите отношения между кралството и ЕС ще приключат до края на 2020 г.

Великобритания ще напусне блока в 23 часа на 31 януари, но ще продължи да спазва законодателството на ЕС през следващите 11 месеца, които са преходен период.

През нощта на излизането от ЕС премиерът Джонсън възнамерява да произнесе обръщение към нацията след заседание на правителството в Северна Англия. Освен това, върху сградата на „Даунинг стрийт 10” ще бъде прожектиран часовник, който ще отчита с обратно броене времето до 11 часа вечерта на 31 януари, когато разводът с ЕС ще стане факт. Целият правителствен квартал „Уайтхол” ще бъде озарен от светлинно шоу, а национални флагове ще се веят на всички пилони на площада на парламента. Кабинетът е разпоредил да се изсече възпоменателна монета, която ще бъде пусната в обращение още същия ден.

Консервативното правителство на Джонсън се е отказало от плана си в уречения час на раздялата с ЕС да зазвучат прочутите камбани на часовника Биг Бен, който все още се ремонтира. 

 

още по темата
още от Свят