Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сантяго в пламъци: Обявиха извънредно положение след спонтанни протести за поскъпването на билетите за метрото

Снимка: Shutterstock

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение в столицата Сантяго след избухналите масови протести и бунтове, заради поскъпването на билетите за метрото, съобщи БГНЕС.

„Обявих извънредно положение и назначих генерал майор Хавиер Итуриага дел Кампо за началник на националната отбрана в съответствие със законодателството за извънредното положение“, заяви Пинера.

Вчера протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, а метрото в столицата беше затворено заради вандалски прояви в някои от станциите. Спонтанните протести се надигнаха и прераснаха в улични метежи, след като цената на билета за метрото беше повишена от 800 на 830 песо (1,17 долара) за еднократно пътуване в пиков час, след като вече веднъж билетът поскъпна с 20 песо през януари. Атаките срещу билетни автомати и прегради на метростанциите принуди властите да затворят цялата подземна железница, която е основен начин за транспорт в чилийската столица и с която дневно пътуват над 3 милиона души.

Метрото в Сантяго, което е с обща дължина от 140 километра, е най-голямото и най-модерното в Южна Америка, се очаква да не работи през целия уикенд. От полицията заявиха, че за вандалски прояви срещу метростанциите са арестувани близо 140 души, а нанесените щети са за 500 милиона песо (700 000 долара).

още от Свят