нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ и Европа отменят тарифите за стомана до края на октомври?

Getty Images

Съединените американски щати се надяват, че могат да разрешат търговския си спор с Европейския съюз относно тарифите за стомана и алуминий преди края на октомври, посочи пред Ройтерс източник, запознат с дискусиите.

По този начин ще се облекчи търговията с метали между САЩ и ЕС, която беше натоварена с мита по времето на Доналд Тръмп.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай се срещна във вторник с еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис, който миналия месец заяви пред мозъчен тръст на Вашингтон, че е "умерен оптимист", че може да се постигне споразумение.

Говорители на Министерството на финансите на САЩ и на ЕС отказаха коментар относно водените разговори.

През 2018г. по време на управлението на Доналд Тръмп  американското финансово министерство въведе "Раздел 232", според който вносът на стомна в САЩ се облага с мито от 25%, а този на алуминий - с 10%.

През юни САЩ и ЕС сключиха споразумение, което спря 17-годишната търговска битка за субсидии за самолетостроителните гиганти "Боинг" и "Еърбъс" със сходен аргумент: по-голямата заплаха, пред която са изправени както Европа, така и САЩ, идва от усилията на Китай да развие собствена индустрия за пътнически самолети.

 

още от Свят