Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ и европейски държави блокираха поискато от Русия заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна

Снимка: Guliver / Getty images

САЩ, Франция, Великобритания, Полша, Белгия и Германия блокираха свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по искане на Русия във връзка с приет в Украйна закон за украинския език, предадоха ТАСС и Франс прес.

За провеждането на такова заседание се обявиха Русия, Китай, Република Южна Африка, Доминиканската република и Екваториална Гвинея. Индонезия, Кот д'Ивоар, Перу и Кувейт се въздържаха.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя каза, че със закона за държавния език властите в Украйна налагат "езикова инквизиция", предаде БТА.

"Смятаме за необходимо Съветът за сигурност да даде оценка на този документ, който пряко нарушава духа и буквата на Минските договорености", заяви той.

Франция призова да се гласува против провеждането на заседанието.

"Франция е против приемането на такъв дневен ред именно днес, когато встъпва в длъжност новият президент (на Украйна) Володимир Зеленски. Смятаме, че сега не е време да се обсъжда тази резолюция", каза френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр.

Германският посланик Кристоф Хойсген подкрепи френския си колега. И.д. постоянен представител на САЩ Джонатан Коен определи искането за провеждането на заседанието като "опит на Русия да отвлече вниманието от демократичните процеси в Украйна".

още по темата
още от Свят