нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ и Русия - най-големите производители на майонеза в света

Снимка: Shutterstock

10 държави държат около 63% от световния пазар на майонеза. Най-големият производител на този популярен сос е САЩ с дял от 19,3%. На второ място се нарежда Русия, чийто дял възлиза на 17,1%, сочат данни от доклада на Федералния център за развитие на износа на селскостопански продукти (ФГБУ "Агроэкспорт") към Министерството на земеделието на Руската федерация, цитирани от vesti.ru

Според изнесените данни, световното производство на майонеза през 2019 г. се е увеличило с 1,1% спрямо 2018 г. - до 3,7 милиона тона, или до 9,6 милиарда долара.

За половин година обемът на производството на майонеза в Русия се е увеличил с 1,8% на годишна база и възлиза на 350,7 хиляди тона. В същото време Русия е на двадесета позиция в рейтинга на световните износители, като е доставила продукти за 127 милиона долара през миналата година. Топ 3 на износителите са САЩ, Китай и Германия. 

Руската майонеза се доставя главно за страните от ОНД. Най-голям дял от доставките се пада на Казахстан, Беларус и Азербайджан. Делът на изнесената руска майонеза в структурата на общото производство през 2019 г. е 11,5%. 

още от Свят