Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ отлагат въвеждането на допълнителни мита за лаптопи, телефони и играчки от Китай

Снимка: Guliver/Getty Images

Правителството на САЩ ще отложи въвеждането на допълнителни мита от 10 процента за определени китайски стоки, включително лаптопи и клетъчни телефони, до 15 декември. Това съобщи днес Службата на постоянния търговски представител на САЩ, цитирана от международните информационни агенции.  Определеният първоначално срок за влизане в сила на митата бе 1 септември. 
Сред  стоките, за които ще бъдат отложени допълнителните мита са и конзоли за видео игри, някои играчки, компютърни монитори, определени категории обувки и облекло, уточнява ведомството. 
От планирания митнически режим ще бъдат изключени общо и отделна група продукти, заради "фактори, свързани със здравето, безопасността, националната сигурност и други основания".

Службата обаче допълва, че все още планира от началото на идния месец да вдигне с 10 процента митата за китайски внос на стойност около 300 млрд. долара, разширявайки обхвата на вносните мита до практически всички китайски стоки, влизащи на американския пазар, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Технологичните компании приветстваха новината за въвеждането на изключения, което тласна американските индекси нагоре в началото на борсовата сесия. Акциите на Apple например скочиха с над 5% в ранната американска търговия. Службата на търговския представител на САЩ ще публикува допълнителни подробности и списъци на специфичните видове продукти, чието облагане се отлага, пише Reuters.

още от Свят