нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ все пак ще наложат нови санкции на Русия заради намеса в изборите и кибератака

Снимка: Shutterstock

Съединените щати планират да обявят нови санкции срещу представители на руските власти и юридически лица, съобщи Ройтерс, като се позовава на няколко души, запознати с въпроса.

Очаква се санкциите да бъдат обявени днес. Те са част от отговора на американското правителство на пробив в киберсигурността, установен през декември и според Вашингтон организиран вероятно от Русия. Кибератаката засегна софтуера, произвеждан от компанията СоларУиндс и позволи на хакери достъп до хиляди компании и правителствени офиси, използващи нейните продукти, припомня БТА.

Близо 30 юридически лица ще бъдат засегнати от санкциите заради кибератаката или намесата в президентските избори в САЩ, а десет руски официални лица ще бъдат експулсирани.

Агенция Блумбърг съобщи, че обект на санкциите ще бъдат двайсетина юридически лица, сред които контролирани от руското разузнаване издания, както и чужди компании, действащи в интерес на Москва. Според източник на Блумбърг около десет руски официални представители и дипломати ще бъдат експулсирани от САЩ.

Новината е изненадваща на фона на проведения преди ден телефонен разговор между Джо Байдън и Владимир Путин, което даде основание на анализаторите да смятат, че това е знак за нормализиране на отношенията и повишава вероятността да не бъдат налагани нови санкции

още по темата
още от Свят