Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Седмицата накратко или какво да очакваме в политиката, пазарът на акции, бизнеса

Shutterstock

Акциите се сблъскват с най-новите актуализации вследствие на коронавируса, Уорън Бъфет пусна годишното си писмо до акционерите, а поддръжниците на твърдата политика празнуват в Иран, показва анализ на Bloomberg.

Пазарът на активи

Акциите започват седмицата със спад. Фючърсите на европейски и американски акции потънаха заедно с азиатските, след като Китай обяви, че ще облекчи някои ограничения в Ухан, дори когато смъртоносният коронавирус се разпространява все още в Азия и части от Европа. Чужденците в Ухан ще могат да напуснат града по определен начин и ако не са заразени. 

Венецианският карнавал ще приключи по-рано от предвиденото, а Седмицата на модата в Милано е с ограничен достъп, след като властите отмениха всички публични събития и в двата града в опит да овладеят скока в случаите на болестта в Северна Италия.

Писмото на Бъфет

Милиардерът Уорън Бъфет използва годишното си писмо до акционерите на Berkshire Hathaway Inc., за да се опита да оправдае портфейла си от 248 милиарда долара, като се аргументира, че приходите, задържани от инвестиращите, все още добавят стойност. Докато акциите в компании като Apple Inc. и Coca-Cola Co. са помогнали за възвръщаемостта, 89-годишният е търсил начини да инвестира 128 милиарда долара, но изпитва трудности да намери огромна сделка на фона на високите цени. Бъфет остана мълчалив за политиката в писмото, като не споменава думите „избори“, „Тръмп“ или името на който и да е демократ, който се бори за кандидат-президент на САЩ.

10-те любими компании на Бъфет за инвестиции

Избори в Иран и Германия

Иранските привърженици на твърдата политика празнуват, докато се отправят към победата на парламентарните избори, помитайки Техеран и други градове. Широко прогнозираният резултат е на път да предаде контрола на законодателната власт на консерваторите, овластени от противопоставянето на страната със САЩ.

Обратно в Европа, партията на Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел се опитва да събере парчетата след поражението на държавните избори в Хамбург, което се яви като обществена аларма за разделения във водещата партия на страната.

Банкови лидери

Жан-Пиер Мъстие, главният изпълнителен директор на UniCredit SpA, се изтегли от ръководството на HSBC Holdings Plc, само дни след като беше спряган като потенциален съперник на временния шеф Ноел Куин за ръководител на банката, която обяви основно преструктуриране миналата седмица. Междувременно главният изпълнителен директор на Barclays Plc Джес Стейли съобщи на колегите си, че ще напусне групата до края на следващата година. Само този месец три от най-големите кредитори на континента обявиха, че шефовете им напускат. 

Британските политици отново са в Парламента след кратка почивка, като планът на премиера Борис Джонсън за имиграционна система, базирана на точки, е на дневен ред преди официалните преговори с Европейския съюз за търговска сделка, започваща след седмица. Европейският шистов доход днес е лек, но не се страхувайте: големи имена като пивоварната Stella Artois Anheuser-Busch InBev NV и "болният" производител на луксозни автомобили Aston Martin ще привлекат вниманието ни по-късно през седмицата.

Aston Martin дебютира на борсата

още от Свят