Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ще разследват британското правителство заради мерките срещу COVID-19

Снимка: Getty Images

Методите на британското правителство за справяне с коронавирусната криза ще бъдат разгледани от специална комисия, назначена от депутатите в парламента, пише вестник London Evening Standard.

Формалното разследване ще бъде проведено от комисия от министри от всички партии в парламента, които ще се допитат до пострадали от кризата, здравни експерти, институции и до обществото. Заключението от разследването ще бъде публикувано до края на лятото.

Това се случва на фона на призивите към премиера Борис Джонсън за провеждането на такова разследване. Комисията ще бъде водена от депутата на либералдемократите Лайла Морган, а нейни заместници ще са представители на лейбъристите, консерваторите, Шотландската народна партия, "Зелените" и "Плайд Камри". 

Според Морган правителството е допуснало сериозни грешки при борбата с кризата, включително липсата на ефективен режим за тестове и това вероятно ще доведе до втора вълна на пандемията през зимата.

"Страната и здравните служби не могат да си позволят тези грешки да бъдат повторени. Нямаме време за губене, когато става дума за уроците от мерките на Великобритания за борба с пандемията. Затова започва парламентарно разследване и започваме да събираме доказателства незабавно", каза депутатът Лайла Морган. 

На свой ред депутатът от управляващата Консервативна партия и заместник на Морган Дан Поултър заяви: "Важно е да научим уроците си за това как можем да действаме по-добре преди трудните зимни месеци, пред които сме изправени. През зимата вероятно ще има втора вълна от коронавируса, наред със сезонния грип и е важно британската здравна система да се подготви за това". 

още по темата
още от Свят