Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Иран въведе месечни лимити за горивата

Shutterstock

Иран въведе дажби за автомобилните горива. Заедно с това цените ще се покачат като един литър от най-разпространения бензин се вдига до 15 000 риала (близо 0,13 щатски долара) спрямо досегашните 10 000 риала. Месечната дажба за един частен автомобил е 60 литра. Всички покупки на горивото над този таван ще бъдат при цена от 30 000 риала за литър, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

„Приходите от тази мярка ще бъдат използвани за допълнителни субсидии за 18 милиона семейства“, заяви в ефира на държавната телевизия Мохамад Багер Нобакт, ръководител на Плановата и бюджетна организация на Иран.

В Иран цените на горивата са един от най-ниските в света заради значителните субсидии и поевтиняването на националната валута. В тези условия правителството се опитва да спре нарастващата контрабанда към съседни страни. Въпреки големите си запаси на енергийни източници Иран от години среща затруднения при гарантирането на вътрешното потребление на горива заради липсата на рафинерии и международните санкции, които ограничават доставките на части и оборудване за поддръжка.

Припомняме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от международното ядрено споразумение с Иран миналата година и въведе отново санкции срещу петролната промишленост на Иран.

още по темата
още от Свят