нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шотландската национална партия извоюва 64 места в 129-местния парламент в Единбург

Не ѝ достигна едно място за абсолютно мнозинство, по пък има едно място повече от предишните избори през 2016 година. Снимка: andriano.cz / Shutterstock

Шотландската национална партия на Никола Стърджън извоюва 64 места в 129-местния парламент в Единбург. Един-единствен глас не ѝ достигна за абсолютно мнозинство на парламентарните избори. Това стана ясно след преброяването на всички гласове. Със спечелените от Зелената партия 8 места обаче в новия парламент ще преобладават депутатите, които са за независимост на Шотландия.

Националистите печелят четвърти пореден мандат, което само по себе си означава, че са на власт вече 19 години.

Основен приоритет на Стърджън ще бъде да изведе страната от пандемията. Същевременно обаче тя допълни, че целта ѝ да се проведе нов референдум за независимост си остава и вотът ще бъде поискат от Лондон щом приключи кризата около Covid-19. Няма демократично оправдание за британския премиер Борис Джонсън да блокира провеждането на референдума, категорична е Стърджън.

Що се отнася до гласуването в шотландския парламент за провеждане на референдум, не би следвало да има проблем, тъй като съмишлениците на националистите по въпроса за референдума от Зелената партия спечелиха 8 места. Позицията на Даунинг стрийт продължава да е твърда и премиерът няма намерение да даде позволение за референдума. А това означава, както посочват политическите наблюдатели на Острова, предстояща голяма политическа битка, която може да прерасне в конституционна криза и съдебна битка.

още от Свят