нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Си Цзинпин: Китайският народ никога няма да позволи да бъде тормозен или угнетяван от чужди сили

Снимка: Getty images

В Пекин днес започнаха празненствата по случай стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В небето над китайската столица преминаха военни самолети. Множество хора, събрали се на площад "Тянанмън", ликуваха пред погледа на китайските лидери, заели местата си на южното укрепление на Забранения град. Сред лидерите бе и китайският президент Си Цзинпин.

В излъчвана по телевизията реч Си заяви, че Китай е постигнал целта си да изгради "умерено проспериращо общество".

Основната идея на работата на партията през последните сто години бе да обнови нацията, каза Си, който според мнозина е най-влиятелният китайски лидер след Мао Цзедун.

"Китайският народ не само умее да унищожава стария свят, а и в това да създаде един нов свят. Само социализмът може да спаси Китай", изтъкна президентът.

Китайският народ никога няма да позволи да бъде тормозен или угнетяван от чужди сили, каза още Си Цзинпин.

"Всеки, който се осмели да се опита да направи това, ще разбие главата си във Великата стоманена стена, изградена от над 1,4 милиарда китайци", заяви китайският лидер, като думите му провокираха бурните овации на събралото се на "Тянанмън" множество хора.

В своята реч Си засегна и тайванския въпрос. Той заяви, че обединението на Китай с Тайван ще бъде осъществено и че всякакви опити за официалното обявяване на независимостта на Тайван ще бъдат пресичани.

"Решаването на тайванския въпрос и осъществяването на пълното обединение на отечеството са неизменни исторически задачи на Китайската комунистическа партия и са общо желание на целия китайски народ", изтъкна Си.

още по темата
още от Свят