Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сирийското правителство отхвърли предложението за нова конституция

100

Снимка: Guliver / Getty Images

Правителството на Сирия отхвърли идеята за създаването на комисия, водена от ООН, която да пренапише конституцията на страната, предаде „Ройтерс“

„Като държава ние не сме обвързани и нямаме никакви отношения с нито една комисия, която не е създадена, управлявана и учредена в Сирия“, заяви заместник-външният министър на Сирия Айман Сусан на пресконференция в Дамаск.

„Ние не сме обвързани с нещо, което е създадено от чужди страни, независимо от тяхното име или положение. Ние не сме обвързани с него и то не ни интересува.“, добави той.

До това изказване се стигна, след като на 30 януари участниците в Конгреса за сирийски национален диалог в руския град Сочи се споразумяха да създадат конституционният комитет под егидата на ООН в Женева.

Пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза в Сочи, че ще определи критериите за членство в комисията и че ще избере около 50 души от правителствени, опозиционни и независими групи, които да участват в съставянето на новата конституция на Сирия.

Сирийските опозиция първоначално бойкотира срещата в Сочи, но след това заяви, че ще сътрудничи за образуването на конституционен комитет, ако той е воден от ООН.

Веднага след срещата в Сочи правителството на Башар Асад приветства постигнатия напредък, но не коментира предложената промяна на конституцията.

Последният девети кръг от междусирийските преговори в Женева не успя да помири сирийската опозиция и правителството, седем години след началото на военния конфликт в страната, който отне живота на стотици хиляди души и изсели милиони.

През 2012 г. правителството на Сирия проведе референдум за нова конституция по средата на гражданската война, който даде на президента Башар Асад монопол върху властта и бе определен от неговите критици в страната и чужбина като „измама“.

още от Свят
12
Сряда
Декември