Затвори

Сирийското правителство отхвърли предложението за нова конституция

Снимка: Guliver / Getty Images

Правителството на Сирия отхвърли идеята за създаването на комисия, водена от ООН, която да пренапише конституцията на страната, предаде „Ройтерс“

„Като държава ние не сме обвързани и нямаме никакви отношения с нито една комисия, която не е създадена, управлявана и учредена в Сирия“, заяви заместник-външният министър на Сирия Айман Сусан на пресконференция в Дамаск.

„Ние не сме обвързани с нещо, което е създадено от чужди страни, независимо от тяхното име или положение. Ние не сме обвързани с него и то не ни интересува.“, добави той.

До това изказване се стигна, след като на 30 януари участниците в Конгреса за сирийски национален диалог в руския град Сочи се споразумяха да създадат конституционният комитет под егидата на ООН в Женева.

Пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза в Сочи, че ще определи критериите за членство в комисията и че ще избере около 50 души от правителствени, опозиционни и независими групи, които да участват в съставянето на новата конституция на Сирия.

Сирийските опозиция първоначално бойкотира срещата в Сочи, но след това заяви, че ще сътрудничи за образуването на конституционен комитет, ако той е воден от ООН.

Веднага след срещата в Сочи правителството на Башар Асад приветства постигнатия напредък, но не коментира предложената промяна на конституцията.

Последният девети кръг от междусирийските преговори в Женева не успя да помири сирийската опозиция и правителството, седем години след началото на военния конфликт в страната, който отне живота на стотици хиляди души и изсели милиони.

През 2012 г. правителството на Сирия проведе референдум за нова конституция по средата на гражданската война, който даде на президента Башар Асад монопол върху властта и бе определен от неговите критици в страната и чужбина като „измама“.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Косово на Schneider Electric

Снимка: Юлиян Донов

Теофил Петров е изпълнителен директор на Green Life Development. Част е от екипа от 2007 г., като преди това заема позицията финансов директор. Има дългогодишен опит като старши финансов експерт, финансов мениджър и финансов директор в български холдинги в сферата на производството, търговията и енергетиката.

Снимка: Юлиан Донов

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка:Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.02.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.02.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69321
0.590594
CNY
10
2.50388
3.9938
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2109
0.452304
RUB
100
2.80745
35.6195
USD
1
1.58856
0.629501