нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сорос навръх 90-ия си рожден ден: Кризата с COVID-19 е най-лошата от Втората световна война насам

Снимка: Shutterstock

Американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, който днес става на 90, определя пандемията от COVID-19 като „най-лошата криза в живота му от Втората световна война насам“, пише „Нюзуик“. В интервю за изданието Ла Република, публикувано навръх рожденния му ден, той предупреждава, че пандемията може да бъде много опасна за демократичните общества, тъй като „системите за наблюдение и следене, базирани на изкуствен интелект, са много добри в ограничването на разпространението на коронавируса, което ги прави по-привлекателни за отворените общества.“

Сорос казва още, че заради кризата с коронавиурса хората са „дезориентирани и уплашени“, което ги кара да правят неща, които не са добри нито за света, нито за тях самите.

Докато светът се бори с коронавируса и икономическите последствия от него, Съединените щати са разтърсени и от масови антирасистки протести след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис през май. След случката последваха жестоки сблъсъци между полицията и протестиращите в големите градове в цялата страна.

Сорос, който миналият месец дари 220 млн. долара за борба с расизма, казва, че движението  „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter) наистина „има значение“

„Това е първият случай, в който голямо мнозинство от населението, различно от чернокожите, признава, че съществува системна дискриминация срещу афроамериканците, която се корени в годините на робството“, коментира Сорос.

Същевременно с това милиардерът възхвалява американската демократична система и конституцията на страната, които според него остават стабилни въпреки политическата поляризация, икономическата криза и социалните вълнения.

„Съединените щати са една от най-старите демокрации в света. Но дори в САЩ един мошеник като Тръмп може да бъде избран за президент и да навреди на демокрацията отвътре.“, казва той.

„В САЩ обаче има голяма традиция на проверки, баланси и правила, а най-вече и силата на Конституцията. Така че аз съм уверен, че Тръмп е временен феномен, които се надявам да свърши през ноември“, добавя Сорос.

По думите на милиардера въпреки че изостава значително от кандидата на демократите Джо Байдън, Тръмп „продължава да е много опасен“

„Той се бори за живота си и е готов да направи всичко, за да остане на власт. Тръмп е нарушил конституцията толкова много пъти, че ако изгуби президентството няма да може да се измъкне от отговорност“, казва Сорос.

Тръмп многократно критикува системата за  гласуване по пощата, която се очаква да се използва от по-голямата част от американците по време на изборите през ноември. Тръмп казва, че не би се доверил на резултатите от подобни избори, като дори намекна за тяхното отлагане. Това предложение обаче срещна съпротива дори сред най-консервативните представители на републиканците, като самият Тръмп се отметна от тази си позиция и заяви по-късно, че не е искал отлагане на изборите.

Тръмп също така представя Байдън като „троянски кон на радикалната левица“ в редиците на демократите, макар че много от по-прогресивните кандидати на партията критикуват Байдън за центристките му позиции.

В интервюто Сорос изразява загриженост и за бъдещето на Европейския съюз, който според него е „непълен“ и не отделя достатъчно средства за преодоляването на предизвикателствата, които произтичат от пандемията от COVID-19 и от глобалното затопляне.

Той определи договореният през юли фонд за възстановяване на европейската икономика като „провал“, тъй като идва прекалено късно и има твърде ограничен обем.

още по темата
още от Свят