Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

SpaceX и НАСА успешно изстреляха капсулата „Дракон“ в орбита

Снимка: Getty Images

Компанията на Илон Мъск SpaceX и НАСА успешно изстреляха ракетата "Фалкън-9" към Международната космическа станция. Това стана в 22:22 часа българско време от космическия център "Кенеди" във Флорида, точно три дни след като стартът беше отложен заради лошото време. 

 

 

Капсулата „Дракон“ с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкън успешно се отдели от ракетата и пое към орбитата. Тя ще лети 19 часа преди да се скачи с Международната космическа станция. След като достави астронавтите на станцията, ракетата ще се върне на кораб, разположен в Атлантическия океан с размери 30 на 50 метра. Това е контролирано кацане, което се прави от 5 години насам, през които SpaceX доставя товари на космическата станция. Очаква се престоят на астронавтите на МКС да продължи около 100 дни.

Мисията на астронавтите е историческа заради това, че за пръв път частна компания изпраща хора в Космоса. Това е и първото изстрелване на американска ракета от американска територия след края на програмата с космическите совалки през 2011 г. Вече 9 години астронавтите на НАСА летят до Международната космическа станция с руски космически кораби, а това излиза твърде скъпо.

Ето защо Американската космическа агенция финансира две частни компании, за да разработят капсули за изпращане на хора в Космоса. Първата - „Боинг", която получи 4,5 млрд. долара, се очаква да пробва това догодина. И втората - SpaceX на Илън Мъск, която получи двойно по-малко - 2,6 млрд. долара, вече доведе до край начинанието. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в космическия център преди изстрелването на ракетата, за да наблюдава на живо историческата мисия. На площадката бяха и близките на астронавтите, които ги изпратиха сърдечно. Облечен в своя костюм Робърт Бенкен изпрати въздушна прегръдка на 6-годишния си син Тео и го попита: "Ще слушаш ли мама, ще направиш ли живота й по-лесен?". Дъглас Хърли пък изпрати въздушна целувка на 10-годишния си син и съпругата си. 

Любопитно е, че на същата стартовата площадка 39А, от която трябва да излети ракетата, през 1969 г. стартира Аполо 11 - първата пилотирана мисия до Луната. От площадка 39А през 2011 г. стана и последният старт на космическа совалка. 

 

още по темата
още от Свят