Затвори

Спасиха от фалит Австралийската национална информационна агенция

Снимка: Shutterstock

Австралийската национална информационна агенция Australian Associated Press беше придобита от консорциум, управляван от филантропи, което я спаси от затваряне, предаде Франс прес.

Придобиването беше потвърдено късно снощи, няколко седмици след създаването на консорциума, който подкрепи единствената национална информационна агенция в страната. Тя беше засегната от трудностите в медийния сектор, които бяха допълнително усложнени от епидемията от COVID-19. Консорциумът от инвеститори, в който участва и бившият директор на Нюз корпорейшън (News Corp) Питър Тона, подчерта в имейл до служителите, че те споделят обща цел - желанието да защитят многообразието на медиите в Австралия.

През март основните акционери в агенцията - News Corp на Рупърт Мърдок и медийната компания Nine Entertainment се оттеглиха от агенцията. Това беше изненадващо решение, което трябваше да доведе до закриването й. 

Бъдещето на агенцията ще бъде съпроводено от съкращаване на половината от общо 180 работни места. Инвеститорите твърдят, че дейността й ще бъде постоянна, но с по-малки мащаби, когато на 31 юли приключи придобиването й. Australian Associated Press ще се концентрира върху горещи новини, политика, спорт, големи събития и въпроси от обществен интерес. 

Начело на агенцията ще застане главният юрист Ема Каудрой, а Андрю Дръмонд ще запази поста си на главен редактор. 

още по темата
още от Свят