Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пекин: Новият закон за отбраната на САЩ е насочен срещу китайските инвеститори и компании

100

Снимка: Guliver / Getty images

Китай порица днес мерките, с които е засегнат от новия американски закон за отбраната и заяви, че ще направи изчерпателна оценка на разширените пълномощия на федерална комисия за надзор върху чуждестранните инвестиции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законът за пълномощия в националната отбрана разширява правата на Комисията за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (КЧИ), която проверява дали предложенията за инвестиции са заплаха за националната сигурност. Вчера президентът Доналд Тръмп подписа закона за отбраната за 716 млрд. долара, който включва забрана за купуване и ползване в държавните институции на САЩ на продукти на китайските компании Зет Ти И (ZTE Corp) и "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd).

Според Пекин разширяването на пълномощията на комисията е акт, насочен срещу Китай. "Американската страна трябва обективно и справедливо да се отнася към китайските инвеститори и да не допуска КЧИ да бъде препятствие пред инвестиционното сътрудничество между китайски и американски фирми", се казва в кратко изявление на министерството на търговията на Китай. В него се посочва, че компаниите от Китай и САЩ се стремят към засилване на инвестиционното сътрудничество и се отправя призив към правителствата на двете страни да се вслушат в гласа на своите компании и да осигурят добра среда и стабилност в очакванията, предаде Ройтерс.

Съгласно публичната база данни на Конгреса забраната за покупки, придобиване и удължаването на договори със Зет Ти И и "Хуавей" влиза в сила година след подписването на закона, тоест от 13 август 2019 г, отбелязва ТАСС.

още от Свят
24
Сряда
Април