Затвори

Сърбия отчете 5% ръст на БВП за първото тримесечие

Снимка: Shutterstock

Реалният растеж на брутния вътрешен продукт /БВП/ на Сърбия през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата е 5%, отчете Националният статистически институт, цитиран от БТА. 

Значителен растеж е отчетен в сектор строителство /19,6 процента/, в сектор информация и комуникации /11,8 процента/, в държавното управление, задължителното социално осигуряване, образованието и социалната защита /11,8 процента/, съобщи институтът. В сравнение с предходното тримесечие растежът на БВП се е забавил и възлиза на 0,6 процента.

По-рано президентът Александър Вучич обяви, че растежът в първото тримесечие щеше да бъде 6,2 процента, ако я нямаше епидемията от коронавирус.

Сърбия прие програма за подкрепа на икономиката във връзка с последиците от епидемията на обща стойност 5,1 милиарда евро. В първите дни на извънредното положение заради коронавируса бе въведен тримесечен мораториум за плащанията по кредити и лизинг. През 90-дневния периода на извънредното положение не се начисляват и лихви по кредитите. Всички пълнолетни граждани на Сърбия ще получат по 100 евро еднократна помощ, чието изплащане вече започна. Предвидени са и средства в помощ на малките и средните предприятия, както и на големите компании. Специални мерки се предприемат в подкрепа на хотелите и туристическия бизнес. 

още по темата
още от Свят