нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Среща на външните министри на Г-7 в Лондон

Снимка: Getty Images

Външните министри на водещите световни икономики се срещат днес в Лондон за първи път „лице в лице“ след повече от 2 години. Основен акцент на Г-7 е намиране на нови начини за защита на международния ред от външни заплахи, предава БНР. 

На срещата ще бъдат обсъдени широк кръг въпроси като кризата на Мианма, пандемията в Индия, глобалната битка срещу коронавируса, отношенията с Русия, Китай и Иран, както и климатичните промени. 

В навечерието на срещата британският външен министър Доминик Рааб, след разговори с американския държавен секретар Антъни Блинкън, заяви на съвместна пресконференция, че се наблюдава промяна към обединяване на държавите с еднакво мислене за по-тясно сътрудничество срещу враждебни страни като Русия и Китай. 

Г-7 се състои от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, но на тридневната среща са поканени също външните министри на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка в рамките на усилията на Лондон да задълбочи връзките с индийско-тихоокеанския район. 

Великобритания, която е председател на Г-7 на ротационен принцип, ще бъде домакин следващия месец и на среща на високо равнище в графство Корнуол. 

още от Свят