нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Срещата на Г-20 започна с призиви за обединение в борбата срещу COVID-19

Саудитският крал Салман произнесе встъпителна реч, в качеството си на домакин на виртуалния форум. /Getty Images

Срещата на групата на 20-те започна днес с призиви на най-мощните лидери да набележат общ път напред, след като пандемията от новия коронавирус превърна тазгодишното им събиране в поредица от виртуални срещи за речи и декларации, предаде „Асошиейтид прес“.

„Длъжни сме да се справим заедно с предизвикателството по време на тази среща на върха и да дадем силно послание за надежда и успокоение“, каза крал Салман в своята встъпителна реч. Тази година Саудитска арабия председателства Г-20 и е домакин на събитието.

Пандемията е оказала далеч по-голямо икономическо въздействие върху развиващите се страни, но е поразила и едни от най-богатите държави в света. 9 от страните в Г-20 са водещи в списъка с новозаразени с COVID-19 за едно денонощие. Първата позиция заемат САЩ, следвани от Индия, Бразилия, Франция, Русия, Испания, Великобритания, Аржентина и Италия според данните на университета „Джонс Хопкинс“.

Трима от лидерите също дадоха положителна проба за коронавирусна инфекция – бразилският президент Жаир Болсонаро, американският му колега Доналд Тръмп, както и британският премиер Борис Джонсън.

По данни на Световната здравна организация за последните четири седмици са регистрирани толкова случаи на коронавирус, колкото за първите шест месеца от пандемията, взети заедно.

Освен това Международната организация на труда съобщи, че еквивалент на 225 млн. работни места на пълен работен ден са били загубени в Г-20 само през третото тримесечие на 2020 година. Страните членки представляват около 85% от световната икономическа продукция.

Последната среща на лидерите на най-големите икономики беше свикана по спешност през март. Тогава те обещаха да споделят информация и материали, необходими за провеждане на изследвания, както и да обменят епидемиологични и клинични данни и да укрепват здравните системи. Всички се обединиха и около увеличаването на финансирането за проучвания, свързани с разработката на ваксина срещу COVID-19.

Генералният секретар Антониу Гутериш вече призова нациите от Г-20 да се включат в международната инициатива „Ковакс“ за доставка на препарат против заразата по света.

Държавите вече се договориха да преустановят и плащанията по дълга за най-бедните държави в света до средата на 2021 година, за да им позволят да пренасочат средствата си за здравни грижи и стимулиращи програми.

Европейският съюз ще призове лидерите да инвестират 4.5 млрд. долара за помощ в борбата с пандемията, съобщи „Ройтерс“.

още от Свят