нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стачка блокира гръцките пристанища, работа спряха и служителите в държавни болници

Снимка: Getty Images

Стачка на гръцките моряци и пристанищни работници блокира пристанищата за два дни. На котва до сряда остават всички видове плавателни съдове, предава БНР. 

Синдикатът на моряците и пристанищните работници премина към стачни действия в знак на протест срещу условията на труд. Исканията на моряците включват промени в заплащането за извънреден труд, увеличаване на месечното възнаграждение, назначаване на повече работници на постоянни трудови договори.

Протестиращите гръцки моряци настояват да се отмени решение на правителството, което намалява глобите за работодателите при нарушения на трудовите договори към работниците. От синдикатите съобщават, че трябва да се променят и условията за пенсиониране на пристанищните служители и моряците.

Нещо повече, моряците твърдят, че не са получили нито едно евро помощи за пандемията, а от министерството на търговския флот съобщават за отпуснати 67 милиона евро помощ за корабоплаването. 

Стачкуват и служителите на държавните болници в Гърция. Те преустановиха работата си в диапазона между 9:00 и 15:00 часа, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Iemerida. Служителите в болниците настояват за увеличение на заплатите, гарантиране на доставки на санитарни материали за защита от COVID-19, както и наемането на достатъчен брой персонал за справяне с тежките ситуации в медицинските заведения. Планиран е и митинг пред сградата на Министерството на труда в столицата на южната ни съседка, който ще започне в 10:00 часа. По същото време се очаква протестен митинг и в Солун. 

Междувременно сградата на администрацията на Солунския университет "Аристотел" остава окупирана за втори ден от студенти и други протестиращи срещу приет закон, който позволява намесата на полицейски сили на територията на висшите учебни заведения в Гърция, съобщи АНА-МПА.

Окупацията продължава въпреки полицейската операция вчера, при която бяха задържани 31 души. Полицейската операция в сградата на ректората на университета беше извършена вчера след съобщения за вандалски действия в нея, твърдят гръцките власти. Опозиционната партия СИРИЗА се обяви против действията на полицията и ги определи като непредизвикани. Сред задържаните е и секретарят на младежката организация на СИРИЗА в Солун.

още от Свят