Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Освободеният при размяната "35 на 35" руски журналист: Порошенко нареди да ме арестуват (видео)

Кадър от Sputnik / Youtube

Руско-украинският журналист Кирило Вишински, обвинен в държавна измяна и пристигнал вчера в столицата на Русия при размяната на затворници между Киев и Москва, заяви днес, че е станал жертва на "политически мотивирана" афера, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

52-годишният бивш представител на РИА Новости за Украйна бе арестуван през май 2018 г. в Киев и обвинен в държавна измяна, наказвана в страната с до 15 години затвор.

Арестът му бе критикуван неведнъж от Москва и по-специално от руския президент Владимир Путин. В края на август журналистът за общо учудване бе освободен под гаранция, а вчера пристигна в Москва в рамките на размяна на затворници, сред които бе и украинският кинорежисьор Олег Сенцов, осъден в Русия на 20 години лагер за подготовка на "терористични акции".

"Моят случай е политически мотивирана история и освобождаването ми се дължи на политически усилия", заяви Вишински на пресконференция в Москва.

"Щом видях обвиненията, повдигнати срещу мен от украинските специални служби, разбрах, че никой няма да ме съди в рамките на процес (. . .) Те имаха нужда от мен, за да ме разменят и да упражнят натиск" върху Москва, каза той.

Журналистът благодари за освобождаването си на "руските политически власти и на Владимир Владимирович (Путин) лично".

Той увери, че не таи омраза към своите гонители в Украйна, "изпълнявали заповеди" или "давали тези заповеди". Журналистът обвини бившия президент на Украйна Петро Порошенко, че е наредил да го арестуват, за да вдигне рейтинга си в страната.

"Надявам се, че днешните украински власти ще имат смелостта да признаят грешките на своите предшественици и да ги поправят", добави Вишински.

още по темата
още от Свят
25
Събота
Януари