нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

НАТО потвърди колко е важно бъдещо членство на Северна Македония в алианса

Снимка: Guliver / Getty images

Интеграцията на Северна Македония в НАТО ще бъде във фокуса на днешната среща на Северноатлантическия съвет с Комитета за интеграция на страната в Алианса, която се провежда в Скопие, съобщи МИА.

В краткото си обръщение в началото на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна, че Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ата членка на НАТО, е домакин на 29-те съюзници. Столтенберг повтори, че Скопие и Атина са показали историческа решимост и са успели да решат датиращия от няколко десетилетия спор, постигайки договора от Преспа, предаде БТА.

Това показва, че  промяната е възможна и смелостта се изплаща. Благодарение на големите усилия на определени личности, а някои от тях днес са тук, вие градите по-добро бъдеще за вашата страна, допринасяйки за регионалната и трансатлантическа сигурност и осигурявайки бъдещ просперитет, подчерта генералният секретар на НАТО.

Членството в НАТО е важно за Северна Македония, каза той, но добави, че то е важно и за региона и за целия алианс. Столтенберг напомни, че още отсега се виждат ползите от интегрирането на една страна в НАТО с оглед на това, че чуждестранните инвестиции в страната са се увеличили след получаването на поканата. Това показва как всъщност сигурността води към просперитет, добави генералният секретар на алианса в началото на срещата, която след неговото изказване и изказването на премиера Зоран Заев ще протече при закрити врати.

още по темата
още от Свят