нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Световните цени на храните бележат ръст за втори пореден месец

Pexels

Световните цени на храните отбелязват оптимистични резултати за втори пореден месец след резкия спад заради пандемията от новия коронавирус. Това става ясно от редовния доклад на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който следи промените при кошница с 55 основни стоки.

Индексът на цените на храните се е увеличил с 1.2% до 94.2 пункта спрямо 93.1 пункта през месец юли.

Индексът на цените на зърнените култури остава почти непроменен, отчитайки повишение от 0.4%. Цените на царевицата и соргото регистрираха рязко увеличение, докато тези на ориза паднаха. На пазара на пшеницата, въпреки колебанията при щатския долар и опасенията отновно перспективите за производство в Европа, региона на Черно море и Аржентина, забавената търговска активност и ранните очаквани за възстановяване на производството в Австралия запазиха средната стойност през юли на нивата от предишния месец, с почти 2% по-високи спрямо година по-рано.

Индексът на цените на растителните масла има 7.6-процентов ръст, с което достига петмесечен връх, дължащ се основно на палмовото, соевото и рапичното масло. Влияние върху цената им оказа по-голямото глобално търсене на внос и притесненията около недостига на работна ръка в Малайзия. Международните цени на соевото масло значително се повишиха заради затягането на доставките от Бразилия, един от водещите износители в света. Стойностите на рапичното масло се поддържаха от търсенето от сектора на биодизела и хранителната индустрия в ЕС.

Индексът на цените на млечните продукти се покачи с 3.5% спрямо юни, достигайки стойност от 101.8 пункта. През юли котировките за всички продукти растат нагоре за първи път от периода преди пандемията от COVID-19. Конкретно при млякото на прах тази тенденция се дължи на силното търсене на внос от азиатските държави с известни опасения относно евентуалния размер на експортните наличности в Океания през производствения сезон 2020/2021. Позитивни са резултатите и при животинското масло и сиренето, при които продължава да има стабилно търсене.

Индексът на цените на месните продукти бележи спад от 1.7% спрямо миналия месец. Цените на свинското и говеждото намаляват, главно защото обемът на търсенето на внос в световен мащаб остана под възможностите за износ, независимо от предизвиканите от новия коронавирус процеси. Котировките за птиче месо регистрираха възстановяване след 5 месеца на последователен спад, до голяма степен свързани със съкращаването на производството в Бразилия заради високите разходи за фуражи.

Индексът на цените на захарта нараства с 1%. Повишаването на цените на енергията, съчетано с по-ниските перспективи за производство на захар заради сушата в Тайланд, вторият най-голям износител на захар в света, бе в основата на движението на цените на захарта през юли.

още от Свят