Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Свиване с 10% на германската икономика при най-лошия възможен сценарий прогнозират експерти

Снимка: Guliver/ Getty Images

Икономиката на Германия може да се свие с цели 10 процента тази година заради коронавируса. Това е най-лошият сценарий, разчетен при хипотеза, че изолацията продължава до края на юни в прогноза на Германският икономически институт (IW), цитиран от Ройтерс.

"Промишленият сектор ще бъде още по-тежко засегнат със спад от 18 процента. В този случай кризата би могла да продължи до края на годината", гласи още прогнозата на института.

Лош сигнал за германската икономика са и нови данни за потребителското доверие. Индексът, с който компанията за маркетингови проучвания (GfK) измерва настроението на потребителите в най-голямата икономика в Европа, отчита за април равнище от 2,7 пункта, което е спад с 5,6 пункта, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това е най-негативният резултат от май 2009 година, когато финансовата и икономическата криза доведоха до понижение на индекса до 2,6 пункта.
Подобен спад в доверието на потребителите в Германия е без прецедент, откакто започва да се прави проучването през 1994 година.
Експертът от GfK Ролф Бюрк уточни, че компанията му оттегля прогнозата си за нарастване на индекса с 1 процента за 2020 година заради създалата се обстановка.
"Търговците на дребно, промишлените производители и доставчиците на услуги трябва да се подготвят за рецесия", допълни той.
Надеждна прогноза за потреблението може да се направи, само след като сме в състояние да кажем колко дълго ще се прилагат мерките за справяне с коронавируса, подчерта Бюрк.

още от Свят