Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Свръхзадлъжнялост - следващото бедствие за държавите от ОИСР

Guliver/ Getty Images

Съвкупният дълг на най-богатите страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие може да нарасне с не по-малко от 17 трилиона долара, съобщава Financial Times, позовавайки се на оценки на ОИСР. Парите ще са необходими за борба с икономическите последици от пандемията. В същото време се очаква данъчните приходи да се сринат толкова много, че това да блокира вече предприетите стимулиращи мерки.

В клуба на богатите страни от ОИСР се очаква средните финансови задължения на правителствата през тази година да нараснат от 109% от БВП на над 137%, в резултат на което в много от тези страни държавният дълг ще се повиши до нивото, което сега се наблюдава в Италия. Според икономисти допълнителният дълг от такъв мащаб ще се равнява на най-малко 13 хиляди долара на човек в страните от ОИСР с общо население от 1,3 милиарда души. И това не е всичко - отбелязва Financial Times - дългът може да нарасне още повече, ако икономическото възстановяване след пандемията се забави повече от очакваното. Според Рандал Крошнер, бивш член на управителния съвет на Фед, ситуацията повдига въпроси за дългосрочната устойчивост на високите нива на публичния и частния дълг. "Трябва да се подготвим за суровата реалност - няма да имаме възстановяване с V-образна форма", казва той.

Повишаването на нивата на дълга ще е проблем в бъдеще, но сега, в разгара на кризата, страните не трябва да мислят само за това, коментира генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. Много от правителства обаче вече оценяват мащаба на бъдещото бедствие. Сред първите е Япония, която от 90-те години насам се бори за намаляване на публичния си дълг. В момента Токио активно налива пари в икономиката на страната и мнозина вече се притесняват от това.„Нашата икономическа стратегия включва използването на значителна сума пари и, честно казано, това ще се превърне в голям фискален проблем в бъдеще“, посочва изпълнителният председател на Hitachi Хироаки Наканиши.

още от Свят