Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Световната здравна организация удължи с 3 мeсеца извънредното положение заради COVID-19

Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация (СЗО) удължи режима на международно извънредно положение заради пандемията от коронавирус с още три месеца.
Това съобщи днес комитетът на СЗО по извънредните ситуации след заседание, проведено вчера, предаде ТАСС, цитиран от БТА. 

Това бе четвъртото заседание на комитета, след като СЗО обяви режим на извънредно положение в световното здравеопазване заради коронавируса на 30 януари. Комитетът ще бъде свикан отново след три месеца.

"Сегашната пандемия представлява криза, каквато се случва веднъж на столетие, а последиците й ще се усещат през идните десетилетия. Според данните за изследване на имунитета, с които разполага СЗО, по-голямата част от населението на Земята остава възприемчиво към този вирус, дори в районите, които са преминали тежко епидемията", заяви на заседанието генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. По думите му много въпроси са разрешени, но и много остават без отговор.

Комитетът е препоръчал на Световната здравна организация да продължава да координира и мобилизира глобалните и регионални организации за борба с пандемията, да оказва подкрепа на страните в борбата с разпространението на инфекцията и да съдейства за ускоряване на научните изследвания за изясняване на животинския източник и потенциалния природен резервоар на коронавируса. 

 

още от Свят