нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Талибани са се сбили в президентския дворец на Афганистан

Едно от лицата в центъра на възникналите спорове е вицепремиерът Абдул Барадар. /Getty Images

Голяма свада е избухнала между лидерите на талибаните само няколко дена след официалното създаване на ново правителство на Афганистан. Това съобщиха за „Би Би Си“ висши служители от движението.

Привърженици на две съперничещи си фракции са се сбили в президентския дворец в Кабул. Предполагаемата причина гравитира около това кой е направил най-много, за да осигури победа на САЩ и как властта е разделена в новия кабинет. Талибаните отрекоха тези твърдения.

Групата пое контрола над азиатската държава точно преди месец и обяви страната за „Ислямско емирство“. Новото правителство е съставено само от мъже, някои от които високопоставени талибански фигури. Част от тях са свързани с атаките срещу американските сили през последните две десетилетия.

Спорът излиза наяве, след като съоснователят на талибаните Абдул Барадар изчезна от полезрението за няколко дни. Той бе обявен за вицепремиер в кабинета, оглавен от Мохамед Хасан Ахунд.

Според източници Барадар и Халил Хакани, който е министър по бежанските въпроси и видна фигура във войнствената мрежа „Хакани“, си разменили силни думи, докато техни последователи се карали помежду си наоколо. Други двама души също потвърдили за спора. Барадар е недоволен от структурата на временния кабинет. Съобщава се също, че проблемът произтекъл от това кой трябва да поеме заслугата за победата в Афганистан.

Докато Барадар смята, че акцент трябва да се постави върху дипломацията, осъществявана от хора като него, членовете на „Хакани“, която се ръководи от една от най-висшите фигури на талибаните, казват, че това е постигнато чрез борба.

Именно Барадар подписа споразумението от Доха за изтегляне на американските военни от Афганистан. Той е и първият талибански лидер, комуникирал директно с американски президент. Това се случи с телефонно обаждане с Доналд Тръмп през 2020 година.

още от Свят