Затвори

Талибаните с призив „американските нашественици“ да напуснат Афганистан

Снимка: Guliver/ Getty Images

В съобщение, с което отбелязаха предстоящия край на свещеният месец Рамазан, талибаните заявиха, че „американските нашественици“ трябва да напуснат Афганистан и че на страната й предстои светло бъдеще под ислямско управление, предаде Ройтерс.

Талибаните, които изненадващо обявиха тридневно прекратяване на огъня заради мюсюлманския празник Айд ал Фитр, бележещ края на свещения месец Рамазан, същ така заклеймиха решението на САЩ да преместят израелското си посолство в Ерусалим, което „още повече изобличава пълната омраза на американските длъжностни лица към исляма.“

Талибанският лидер Хайбатула Ахунзада каза в изявление, че спасението на афганистанците се крие в напускането на „американските и другите чужди окупационни сили“ и повтори призива си за преговори със САЩ.

„Ако американските представители наистина вярват в мирен завършек на афганистанската бъркотия, те трябва да седнат на масата за преговори“, заяви Aхунзад.

„Ние гарантираме светлото бъдеще на нашата страна, придружено с мир, просперитет, ако такава е божията воля“, допълни той.

Талибаните се борят за възстановяването на строгия ислямския закон (шариат) в Афаганистан, след като бяха свалени от власт през 2001 г. от водената от САЩ военна коалиция. По време на петгодишното им управление на страната талибаните забраниха киното, телевизията и музиката, заклеймявайки ги като неислямски, и принудиха всички жени в страната да носят бурки.

„Американските нашественици не се въздържат от бруталност и жестокост в стремежа си да покорят нашия народ. Те бомбардират нашите села, градове, джамии, убиват невинни цивилни, насилствено, насилствено ги разселват и измъчват хиляди афганистанци чрез невъобразими мъчения в затворите“, завя Ахунзада, като допълни, че талибаните са установили „образцов мир" в районите, които са под техен контрол.

„Предвид факта, че повече от 90% от жертвите на атаките на талибаните в Кабул през тази година са цивилни, в сравнение с 80% през 2017 г. и 60% през 2016 г., крайно време е в Афганистан да настане мир“, заяви говорителят на американските сили в Афганистан полковник Мартин О'Донъл.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72502
0.579703
CNY
10
2.49404
4.00956
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18346
0.457989
RUB
100
2.5461
39.2758
USD
1
1.717
0.582411