нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Талибаните пускат само момчета в средните училища в Афганистан

Getty Images

Талибаните ограничиха достъпа на момичетата до средно образование в Афганистан, като разпоредиха гимназиите отново да отварят само за момчета.

Момичетата не бяха споменати в изявление, направено в петък, което означава, че момчетата ще се върнат на училище следващата седмица след едномесечна почивка, докато сестрите им остават у дома, пише „Гардиън“.

Министерството на отбраната, което вече е под контрола на бунтовниците, заяви, че часовете в средните училища за момчетата от 7 до 12 клас ще бъдат възобновени в събота, началото на афганистанската седмица.

„Всички учители и ученици мъже трябва да посещават своите образователни институции“, пише в изявлението. Бъдещето на момичетата и учителките, които стоят вкъщи, откакто талибаните завзеха страната, не бе разгледано.

Указът прави Афганистан единствената държава на планетата, която забранява на половината от населението си да получи средно образование.

Това решение има тревожен отзвук от тактиката, използвана от талибаните по време на предишното им управление от 90-те години. Тогава момичетата също не можеха да посещават училище, без обаче да има официална забрана за това.

Бунтовниците изглеждаха малко по-отворени за образованието на жените, когато наредиха всички ученици от началните учебни заведения да се върнат в клас, макар и в строго разделена по пол система. По-рано образователният министър Абдул Хакани посочи, че на жените ще бъде разрешено да учат, но не и заедно с мъжете. „Нямаме проблеми с прекратяването на смесената образователна система. Хората са мюсюлмани и ще го приемат“, коментира тогава той.

още от Свят