Затвори

Токио планира да удвои обема на услугите от космическата си промишленост

Снимка: Shutterstock

Японското правителство планира към началото на следващото десетилетие да удвои обема на продукцията и услугите, предоставяни от космическата промишленост на страната, която сега се оценява на 1,2 трилиона йени (около 11,2 милиарда долара). Това се посочва в преразгледан план за политиката на страната в областта на усвояването на Космоса, приет по-рано тази седмица, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Този документ се обновява редовно и определя общото направление на стратегията на Япония за Космоса през идните 10 години. В него по-конкретно се отбелязва, че Токио планира в сътрудничество с частния бизнес да участва активно заедно със САЩ в плановете за създаване на база в орбита на Луната.
Предлага се също така, без да се посочва дата, японски космонавти да кацнат на спътника на Земята. 

В плана се посочва още, че японското правителство възнамерява заедно със САЩ да използва космическото пространство за гарантиране на националната сигурност. Става дума по-конкретно за укрепване на системата за проследяване на изстрелванията на ракети в съседни страни. Япония разполага в момента с група от осем разузнавателни спътника. 

още по темата
още от Свят