нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Toyota започва да строи първи технологичен град

Снимка: Официален сайт на Toyota

Януари, 2020 година. Малко преди цунамито на COVID-19 да удари света, по време на Международното изложение за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, Toyota сподели една смела своя визия отвъд сглобяването на електрически коли, с което всеки бранд в автоиндустрията се стреми да ускори растежа си в последните години. Тогава японската корпорация разкри грандиозния си план да построи технологичния град Woven City съвместно с Woven Planet.

Малко повече от година по-късно изграждането на градът от бъдещето започва с церемония в стария двор за автомобили, разположен в съседство на бившия завод Хигаши-Фуджи на Toyota в град Сусоно.

Освен президента на компанията, Акио Тойода, както и Казухиро Мияучи, който отговаря за Toyota в Източна Япония, на събитието присъстваха още губернаторът на префектура Шидзуока – Хейта Кавакатсу, както и кметът на Сусоно, Кенджи Такамура.

Снимка: Официален сайт на Toyota

Целта на Woven City е да въведе и тества в реални условия, с реални жители нови технологии и концепции като автономно шофиране, т.нар. лична мобилност, роботика и изкуствен интелект. Един от най-ярките белези в инфраструктурата е свързан с обособяването на три вида улици – за автономно шофиране, за пешеходци, както и за хора с превозни средства за лична мобилност, включващи велосипеди, тротинетки и други. Предвижда се и подземен път за транспорт на стоки.

Първоначално в града ще бъдат настанени 360 души, главно възрастни, семейства с малки деца и изобретатели, които да извършват различни тестове, свързани с изпитването и разработка на технологии, като броят им впоследствие ще нарасне до над 2 хил. граждани, а сред тях ще са и служители на Toyota.

Дизайнът на авангардното техно градче е възложен на датския архитект Бярк Ингелс. Повечето жилища ще бъдат направени от дървесина, а покривите им ще бъдат покрити с фотоволтаични панели за генериране на слънчева енергия. За захранването ще се използват и водородни горивни клетки.

Снимка: Официален сайт на Toyota

Според компанията целта е да се формира среда, в която своевременно се създават изобретения с потенциал за решаване на социални проблеми. Със сигурност това ще е един от най-любопитните проекти на радикална трансформация в начина и средата на живот в следващите няколко години.

още от Свят