нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Трагична грешка“: САЩ признаха, че 10 цивилни са убити при атаката с дрон в Кабул

Американското разузнаване е следило колата на хуманитарния работник Замайри Ахмади в продължение на 8 часа, считайки, че тя е свързана с бойци на местния клон на „Ислямска държава“, потвърди генерал Кенет Макензи, който ръководи Централното разузнаване на САЩ. /Getty Images

САЩ признаха, че при атаката с дрон в Кабул от миналия месец са загинали 10 цивилни, като всички те са от семейството на хуманитарен работник. Това е станало ясно при разследване на Централното командване на страната. 7 от жертвите са деца, като най-малкото от тях е на две години, предаде „Би Би Си“.

До смъртоносния инцидент се стигна след терористичната атака на летището в Кабул, при която сред загиналите имаше 13 американски военнослужещи. На 29 август Щатите отвърнаха на удара. Това беше и един от последните актове на американската армия в Афганистан, преди да прекрати 20-годишната си операция.

Американското разузнаване е следило колата на хуманитарния работник Замайри Ахмади в продължение на 8 часа, считайки, че тя е свързана с бойци на местния клон на „Ислямска държава“, потвърди генерал Кенет Макензи, който ръководи Централното разузнаване на САЩ.

От разследването става ясно още, че колата на мъжа е била забелязана в комплекс, свързан с ИД, а движенията ѝ са в съответствие с други разузнавателни данни на терористичната групировка за нападение над летището в Кабул.

В един момент дрон за наблюдения видял мъже, които сякаш зареждали експлозиви в багажника на колата. Впоследствие се оказва, че става дума за контейнери с вода.

Ген. Макензи обясни, че случката е „трагична грешка“, както и че талибаните не са били включени в разузнаването, довело до престрелката.

В свое изявление министърът на отбраната Лойд Остин потвърди, че няма връзка между Ахмади и „Ислямска държава – Хорасан“, както и че действията на хуманитарния работник във фаталния ден са били „напълно безвредни“. „Извиняваме се и ще се опитаме да се поучим от тази ужасна грешка“, каза той.

Според „Ройтерс“ случаят повдига въпроса за бъдещето на американските антитерористични удари в страната, където събирането на разузнавателна информация става по-трудно след изтеглянето на военните миналия месец.

още от Свят