нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тръмп за Грета Тунберг: Тя изглежда като много щастлива млада жена!

Снимка: Guliver / Getty images

Американският президент Доналд Тръмп предизвика масови гневни реакции с туит за младата активистка за климата Грета Тунберг, в който коментира, че "изглежда много щастлива млада жена", предаде Франс прес.

16-годишната шведка, станала символ на бунта на младите срещу бездействието в условията на извънредна ситуация с климата, отправи предизвикателство към световните лидери с пламенно и гневно изказване, в което през сълзи ги обвини, че са "откраднали мечтите и детството й".

"Тя изглежда много щастлива млада жена, която гледа към прекрасно и усмихнато бъдеще. Толкова е приятно да я гледаш.", написа американският президент, който изтегли страната си от Парижкото споразумение и е прословут с неподатливостта си към проблемите на климата.

Туитът беше публикуван под видео на речта на Грета Тунберг, в която тя заявява следното: "хората страдат, хората умират, цели екосистеми се рушат. Ние сме в началото на масово унищожение, а всичко, за което говорите, са парите и приказките за вечен икономически растеж? Как си позволявате?!"

Туитът на Тръмп скандализира много потребители и за три часа събра 16 000 отговора, отбелязва Франс прес. Мнението на Тръпм раздели реакциите на две. 

"Това, че Доналд Тръмп се нахвърли на млада невинна жена, е отвратително", гласи един от коментарите. Мнозина други обаче се съгласиха с президента на САЩ и обвиниха младата активистка, която страда от синдрома на Аспергер, че е била подложена на "промиване на мозъка".

Грета Тунберг и Доналд Тръмп за кратко се видяха по време на срещата на високо равнище на ООН за климата вчера в Ню Йорк, където американският президент се появи изненадващо за десетина минути, а шведката го изгледа укорително, предаде БТА.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон пък заяви днес, че жалбата на Тунберг срещу Франция не е "най-ефикасният начин" за борба срещу климатичните промени и "твърде радикалните позиции" са "от такова естество, че ще предизвикат противопоставяне в нашите общества".

"Не съм сигурен, че това е най-ефективният начин", заяви по телевизия "Юроп 1" Макрон от Ню Йорк, където вчера участва в срещата на ООН за климата.

Заедно с още 15 младежи Тунберг внесе безпрецедентна жалба в комитета по правата на човека при ООН срещу пет държави: Аржентина, Бразилия, Турция, Германия и Франция.

"Мобилизирането на нашата младеж и на не толкова младите е полезно. Сега обаче те трябва да се съсредоточат върху онези, които са най-отдалечени, които са опитват да блокират нещата. Нямам усещане, че френското правителство или германското правителство днес блокират нещата", заяви Макрон.

 

още по темата
още от Свят