Затвори

Тръмп иска да въведе смъртно наказание за наркодилърите

Снимка: Guliver / Getty images

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще представи днес план за бор/а с епидемията от злоупотреба с опиоиди, който включва смъртно наказание за наркотрафикантите, предаде „Ройтерс“.

Планът на Белия дом предвижда намаляване на предписанията за опиоиди с една трета през следващите три години, като за целта ще бъдат насърчени практики, ограничаващи свръхпроизводството на болкоуспокояващи лекарства във федералните програми за здравеопазване.

Тръмп ще представи плана си на събитие в щата Ню Хемпшир, който е сред най-тежко засегнатите от наркотичната криза в страната.

Новият план е поредна стъпка в борбата на Белия дом с масовата наркотична зависимост в страната, която ежегодно отнема живота на хиляди американци.

„Министерството на правосъдието ще иска смъртно наказани за наркотрафикантите, когато това е целесъобразно според действащия закон“, заяви директорът на вътрешния съвет на Тръмп - Андрю Брембърг.

От Белият дом не дадоха конкретни примери за това кога е целесъобразно да бъде налагано смъртно наказани за наркотрафикантите и заявиха, че тези въпроси трябва да бъдат насочени към правосъдното министерство.

Съществуващия федерален закон позволява налагането на смъртно наказание в случаи на убийство, свързано с трафик на наркотици или убийство, извършено по време на престрелка между дилъри.

Към момента не е ясно как новия план ще засегне федералното законодателство.

Тръмп повдигна за пръв път въпроса за въвеждане на смъртно наказани срещу наркодилърите по време на голям митинг в Пенсилвания в началото на месеца. Тръмп многократно заяви, че отделни дилъри са отговорни за хиляди смъртни случаи всяка година.

Белият дом също така иска законодателите да намалят минималното количество наркотици, чието притежание не се преследва от закона, за да отговорят на високото потребление на опасни опоиди като фентанил, които могат да бъдат смъртоносни и в много малки дози.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ около 42 000 американци са загинали от опиоидна свръхдоза през 2016 г.

Освен тежките мерки срещу трафикантите на наркотици по улиците, планът на Тръмп предвижда агресивно преследване на небрежните лекари и аптеки и завеждане на съдебни дела срещу производителите на болкоуспокояващи лекарства, които нарушават закона.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677