Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тръмп иска полети до Марс и космически военни сили

100

Снимка: Guliver / Getty Images

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „съвсем скоро“ САЩ ще достигнат до Марс и подкрепи идеята за създаване на „космически войски“, които да защитават интересите на страната, предаде американското издание „Политико“.

„Нямаше да пътувате до Марс, ако опонентът ми беше спечелил, това мога да ви кажа със сигурност. Нямаше дори да си го помисляте.“, каза Тръмп пред войници във военновъздушната база на морската пехота „Мирамар" в щата Калифорния.

Тръмп обърна внимание и предложението за създаване на специални военни сили за космически операции, което миналата година бе отхвърлено от представители на Белия дом и Министерството на отбраната.

„В моята нова национална стратегия за космоса, космическото пространство е признато за зона за военни действия, както земята, въздуха и морето. Може дори да се сдобием с космически сили. Имаме военновъздушни сили, ще имаме и космически сили“, коментира Тръмп.

През юли министърът на отбраната на САЩ Джим Матис се обяви против включването на термина „космически корпус“ в бюджета за отбрана за 2018 г.

„В момент, когато се опитваме да интегрираме съвместните военни функции на министерството, не желая да добавям нова отделна служба, която вероятно ще предложи още по-тесен и ограничен подход към космическите операции“, се казва в писмо на Матис до Конгреса на САЩ.

По това време представител на Белия дом заяви пред Си Ен Ен, че създаването на космически военни сили в този момент би било „прибързано“.

още от Свят