Затвори

Тръмп прекъсна връзките на САЩ със Световната здравна организация

Снимка: Getty Images

Съединените щати прекъсват връзките си със Световната здравна организация. Решението беше оповестено от президента Доналд Тръмп, който обвини Китай и здравната агенция към ООН за пандемията от COVID-19, за загубата на стотиците хиляди човешки животи и за икономическия колапс.

Решението на Вашингтон означава, че Съединените щати спират средствата, предназначени за СЗО. Страната е най-големият дарител с повече от 400 милиона долара през 2019-та година. Сега тези средства ще се пренасочат към други глобални и спешни инициативи за общественото здраве.

Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране в края на годината, често е критикуван за начина, по който администрацията му се справя с пандемията. Повече от 102 000 души са починали в Съединените щати от COVID-19. Това е най-големия брой жертви в света. Президентът често обвинява Китай, че се е опитал да прикрие пандемията.

"Светът страда в резултат на злоупотребата на китайското правителство. Прикриването на вируса в Ухан позволи на болестта да се разпространи по целия свят. Тя отне живота на повече от 100 000 американци и милиони по целия свят”, заяви Тръмп.

Критиката му за начина, по който СЗО отговори на пандемията, започна миналия месец, като още тогава той заплаши да спре финансирането ѝ. Президентът заяви, че Организацията е подвела света за вируса и я нарече „марионетка на Китай“. 

 

още по темата
още от Свят