нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тръмп продължава с обжалванията – иска ново преброяване и в Джорджия

Guiliver/Getty images

Близо 20 дни след провеждане на изборите за американски президент все още няма окончателни резултати. Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп не се отказва от борбата за изборите, въпреки че данните към момента показват значително изоставане от неговия опонент. Джо Байдън има 306 електорални вота срещу 232 за Доналд Тръмп. Нужни са 270 електорални вота за избор на президент.

Щабът на Доналд Тръмп заяви днес, че е подал петиция за повторно преброяване на президентския вот в щата Джорджия. Резултатите там показват 49,5% за Байдън и 49,3% за Тръмп. Щатът носи 16 електорални вота, тоест ако петицията бъде одобрена и резултатът в щата се обърне, общият брой на  електоралните гласове става 290 за Байдън и 248 за Тръмп.

Щатският секретар, републиканецът Брад Рафънспъргър, в петък удостовери резултатите от изборите в щата, според които Байдън побеждава Тръмп с 12 670 гласа от подадени около 5 милиона бюлетини, или 0,25%.

Адвокатският екип на Тръмп заяви, че щабът на Тръмп „продължава да настоява за честно преброяване в Джорджия, което трябва да включва сравняване на подписите“. В петък, при сертифицирането на резултатите, губернатор Кемп също изрази опасения относно подписите, но Рафънспъргър потвърди увереността си в резултатите и в днешна статия във „Вашингтон пост“ заяви, че „изборната система в Джоджия никога не е била по-сигурна и по-достойна за доверие“.

Фактът е, че се изисква подписите върху молбите за гласуване по пощата и върху пликовете да се проверяват при получаването им. Законът в Джорджия позволява на даден кандидат да поиска повторно преброяване, ако разликата е по-малка от 0,5 процента. Преброяването ще се извърши с помощта на скенери, които четат гласовете. Служителите от изборните власти на щата вече извършиха пълно ръчно преброяване на всички бюлетини за президентските избори, но това произтичаше от задължителното изискване на одит и не се смята за официално повторно пребряване съгласно закона, предаде БНР. Щатското законодателство изисква одит „на ръка“ на един от изборите, за да се гарантира, че машините са преброили бюлетините точно, и Рафънспъргър избра президентския вот. Бяха установени непреброени бюлетини в няколко окръга, което наложи повторното удостоверяване на резултатите в тях преди сертифицирането в щата.

Междувременно федерален окръжен съдия в Пенсилвания отхвърли иска на Тръмп да бъдат признати за недействителни милиони подадени по пощата бюлетини в щата. Там при 99% отработени бюлетини Байдън печели с 50% на  48,8%, с което 20-те електорални гласа от щата отиват в негова полза. Съдия Матю Бран в Уилямспорт, Пенсилвания, заяви, че на съда са били представени пресилени аргументи, неподкрепени от доказателства, и спекулативни обвинения, по думите му, „безразборно съшити също като чудовището на Франкенщайн“. Съдия Бран, номиниран от бившия президент Барак Обама, заяви, че „няма право да отнема правото на глас дори от една-единствена личност, още по-малко от милиони граждани“.

още от Свят