Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тропически циклон съсипа остров Тонга в Тихия океан (видео)

109

Снимка: Pacific Media Centre Newsdesk (pmc.aut.ac.nz)

Тропическият циклон Гита премина през остров Тонга в Тихия океан и създаде огромни щети, предават световните медии. Островът е опустошен от Гита, който е най-лошата буря, преминавала през него за последните над 60 години, посочва Би Би Си. 

Електрозахранването в големи части от Тонга е прекъснато, покриви на къщи са разцепени на две от силните ветрове. 

Правителството обяви извънредно положение преди да удари бурята и създаде спешно центрове за евакуация, в които нощуваха хиляди хора. 

"Вятърът беше ужасяващ. Той виеше над главите ни. Мохме да чуем как покриви са вдигани във въздуха", разказа пред радио New Zealand Мери Фонуа - свидетелка на стихията. По думите й, Мери е могла да види как покривът на къща на хората отсреща през улицата се движи и опитва да се разпадне. "Мисля, че мнозина бяха много отчаяни тази нощ", сподели още тя.

За жертви и сериозно пострадали засега не се съобщава, но десетки хора са потърсили медицинска помощ. 

Унищожена е сградата на парламента на страната, която е била на над 100 години. Все още не е ясно къде ще заседава в бъдеще правителството на Тонга и дали сградата на това място ще бъде възстановена. 

Гита удари Тонга с ветрове със скорост от над 200 км/ч. Около 70 на сто от домовете и постройките в Нуку'Алофа - столицата на кралство Тонга, са напълно или частично разрушени.

Тонга е островна държава, съставена от над 170 острова, която се намира в Тихия океан, източно от Фиджи и северно от Нова Зеландия. Островите са разпръснати на десетки и стотици километри един от друг, с обща площ от около 750 кв. км и население от около 107 000 души. Над 70% от населението живее на главния остров Тонгатапу, който е и най-много пострадал. Много нисколежащи части на островите са залети от вода, като в същото време страната изпитва остър недостиг на питейна вода.

Днес Гита премина в циклон от още по-силната пета степен и се насочва към Фиджи. Климатолозите обаче предвиждат, че за щастие най-вероятно няма да обхване най-гъсто населените части от Фиджи.

още от Свят
19
Вторник
Февруари