Затвори

Снимка: Guliver / Getty Images

Снимка: Guliver / Getty Images

Снимки: Guliver / Getty Images

Меган Маркъл изкачва стълбите на параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор в сватбената си рокля, издържана в изчистена линия, с акцент върху воала и тиарата. Роклята е на "Живанши", предадоха световните медии. Тиарата е на кралица Мери, взета назаем от кралица Елизабет Втора. 

Джордж Клуни и съпругата му - известният адвокат и правозащитник Амал Клуни. Снимка; Guliver / Getty Images

Почитатели на британското кралско семейство се стичат по улиците на Уиндзор. Снимка: Guliver / Getty Images

Снимка: Guliver / Getty Images

Тропически циклон съсипа остров Тонга в Тихия океан (видео)

Снимка: Pacific Media Centre Newsdesk (pmc.aut.ac.nz)

Тропическият циклон Гита премина през остров Тонга в Тихия океан и създаде огромни щети, предават световните медии. Островът е опустошен от Гита, който е най-лошата буря, преминавала през него за последните над 60 години, посочва Би Би Си. 

Електрозахранването в големи части от Тонга е прекъснато, покриви на къщи са разцепени на две от силните ветрове. 

Правителството обяви извънредно положение преди да удари бурята и създаде спешно центрове за евакуация, в които нощуваха хиляди хора. 

"Вятърът беше ужасяващ. Той виеше над главите ни. Мохме да чуем как покриви са вдигани във въздуха", разказа пред радио New Zealand Мери Фонуа - свидетелка на стихията. По думите й, Мери е могла да види как покривът на къща на хората отсреща през улицата се движи и опитва да се разпадне. "Мисля, че мнозина бяха много отчаяни тази нощ", сподели още тя.

За жертви и сериозно пострадали засега не се съобщава, но десетки хора са потърсили медицинска помощ. 

Унищожена е сградата на парламента на страната, която е била на над 100 години. Все още не е ясно къде ще заседава в бъдеще правителството на Тонга и дали сградата на това място ще бъде възстановена. 

Гита удари Тонга с ветрове със скорост от над 200 км/ч. Около 70 на сто от домовете и постройките в Нуку'Алофа - столицата на кралство Тонга, са напълно или частично разрушени.

Тонга е островна държава, съставена от над 170 острова, която се намира в Тихия океан, източно от Фиджи и северно от Нова Зеландия. Островите са разпръснати на десетки и стотици километри един от друг, с обща площ от около 750 кв. км и население от около 107 000 души. Над 70% от населението живее на главния остров Тонгатапу, който е и най-много пострадал. Много нисколежащи части на островите са залети от вода, като в същото време страната изпитва остър недостиг на питейна вода.

Днес Гита премина в циклон от още по-силната пета степен и се насочва към Фиджи. Климатолозите обаче предвиждат, че за щастие най-вероятно няма да обхване най-гъсто населените части от Фиджи.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Изискан и просторен - лоби барът на хотела

Снимка: Guliver/ Getty Images

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.05.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.05.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66128
0.601945
CNY
10
2.60267
3.84221
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23971
0.446486
RUB
100
2.67135
37.4343
USD
1
1.66016
0.602352