Затвори

Турция готова за военна операция в Сирия, ако САЩ създадат погранична охрана

Снимка: Guliver / Getty Images

Турция заяви, че няма да се поколебае да предприеме военни действия в сирийския град Африн и в други гранични райони, ако Съединените щати не оттеглят подкрепата си за кюрдските военни сили, съобщи агенция „Ройтерс“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно предупреди, че ще изпрати армията в Африн, след като Вашингтон заяви, че ще помогне на Сирийските демократични сили (СДС), водени от кюрдската милиция YPG, да създадат гранични сили, наброяващи 30 000 бойци.

Планът разгневи Турция, която счита сирийската YPG за продължение на паравоенната Кюрдската работническа партия (ПКК), с която страната се бори от 1984 г. насам. ПКК е призната за терористична групировка в Турция, ЕС и САЩ.

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг е заявил пред местните медии, че планираните от САЩ бойни сили представляват заплаха за националната сигурност, териториалната цялост и сигурността на гражданите на Турция.

„Подчертахме, че една подобна стъпка би била голяма грешка. Турция е на границите на търпението си. Никой не трябва очаква, че Турция ще покаже повече търпение.“, каза той.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън отрече САЩ да са имали намерения за създаване на погранична охрана на турско-сирийската граница и добави, че този въпрос е бил „представен и описан неточно“.

„Някои хора не се изказаха правилно. Няма да създаваме никаква гранична охрана.“, заяви Тилърсън пред репортери на борда на самолет на връщане от Ванкувър, Канада, където се проведе среща за Северна Корея.

„Жалко е, че коментарите на тези хора оставиха такова впечатление“, добави държавния секретар.

Тилърсън обясни, че турските власти са били информирани, че намеренията на САЩ са да „гарантират, че местните бойци поддържат сигурността на освободените райони“.

В по-ранно изявление от Пентагона посочиха, че тренират сирийски бойци, чиято цел е да предотвратят евентуално възраждане на "Ислямска държава" и да гарантират, че разселените сирийци ще могат да се върнат по родните си места.

„Наясно сме с притесненията за сигурността на Турция, нашият коалиционен партньор и съюзник в НАТО. Загрижеността на Турция за интересите е напълно легитимна“, каза той.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 14.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 14.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73113
0.577657
CNY
10
2.49188
4.01303
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19018
0.456583
RUB
100
2.57845
38.783
USD
1
1.71474
0.583179