Затвори

Турция: Не подкрепяме и не заставаме срещу никоя страна в Сирия

Турският вицепремиер Бекир Боздаг

Снимка: Guliver / Getty Images

Турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че Анкара не е нито със, нито срещу която и да е било държава по казуса Сирия, заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от международните осведомителни агенции. "Нашата политика  се различава от тази на Иран, Русия и САЩ", подчерта той.

Изказването на Боздаг дойде в отговор на журналистически въпрос относно по-ранните коментари на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че подкрепата на Турция за въздушните удари в Сирия е показала, че Анкара се е разграничила от Москва.

В ранните часове на съботната сутрин САЩ, Великобритания и Франция изстреляха повече от 100 ракети срещу цели, свързани с производството на химически оръжия от правителството на Башар Асад, което Западът обвинява за предполагаемата химическа атака в град Дума.

„Политиката на Турция в Сирия не е да застава със или срещу която и да е било страна. Няма промяна в политиката, която Турция следва“, заяви Боздаг пред репортери в Катар.  

„Нямаме единна политика със САЩ по въпроса за кюрдските Сили за защита на народа(СЗН) в Сирия и позицията на Турция не се е променила. Ние също така сме против безусловната подкрепа за сирийския режим и имаме разногласия с Иран и Русия по тази тема.“, допълни Боздаг.

Въпреки че Турция работи заедно с Русия и Иран за прекратяване на насилието в Сирия, Анкара отдавна настоява за свалянето на президента Башар Асад и подкрепя сирийските бунтовниците, които се борят срещу режима.

Наред с това отношенията между Анкара и Вашингтон продължават да са обтегнати заради подкрепата на САЩ за кюрдските милиции, определяни от Турция като клонове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води ожесточена борба за независимост в югоизточна Турция от повече от 30 години.

По-рано Турция подкрепи въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, като посочи, че те изпращат ясно послание на президента Башар Асад.

 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677