Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Турция: Не подкрепяме и не заставаме срещу никоя страна в Сирия

100

Турският вицепремиер Бекир Боздаг

Снимка: Guliver / Getty Images

Турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че Анкара не е нито със, нито срещу която и да е било държава по казуса Сирия, заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от международните осведомителни агенции. "Нашата политика  се различава от тази на Иран, Русия и САЩ", подчерта той.

Изказването на Боздаг дойде в отговор на журналистически въпрос относно по-ранните коментари на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че подкрепата на Турция за въздушните удари в Сирия е показала, че Анкара се е разграничила от Москва.

В ранните часове на съботната сутрин САЩ, Великобритания и Франция изстреляха повече от 100 ракети срещу цели, свързани с производството на химически оръжия от правителството на Башар Асад, което Западът обвинява за предполагаемата химическа атака в град Дума.

„Политиката на Турция в Сирия не е да застава със или срещу която и да е било страна. Няма промяна в политиката, която Турция следва“, заяви Боздаг пред репортери в Катар.  

„Нямаме единна политика със САЩ по въпроса за кюрдските Сили за защита на народа(СЗН) в Сирия и позицията на Турция не се е променила. Ние също така сме против безусловната подкрепа за сирийския режим и имаме разногласия с Иран и Русия по тази тема.“, допълни Боздаг.

Въпреки че Турция работи заедно с Русия и Иран за прекратяване на насилието в Сирия, Анкара отдавна настоява за свалянето на президента Башар Асад и подкрепя сирийските бунтовниците, които се борят срещу режима.

Наред с това отношенията между Анкара и Вашингтон продължават да са обтегнати заради подкрепата на САЩ за кюрдските милиции, определяни от Турция като клонове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води ожесточена борба за независимост в югоизточна Турция от повече от 30 години.

По-рано Турция подкрепи въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, като посочи, че те изпращат ясно послание на президента Башар Асад.

 

още от Свят
19
Събота
Януари