Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Туристическите пътувания до Гърция без карантина - след 15 юни

Снимка: Shutterstock

Отпада 14-дневната карантина за страните на Балканите. За това се разбраха вчера лидерите на България, Сърбия, Румъния и Гърция чрез видеоконфрентна среща. Облекчените мерки за пътуване идват заради ниската заболеваемост в страните, а разхлабените мерки за пътуване ще са реципрочни.

"Договорихме се със сърбите още от 1 юни да се движим свободно, независимо от целта на пътуването. Гърците имат подход за постепенно отпадане – от 1 юни отпада карантината за бизнес пътувания, а от 15 юни - за туристическите. Голямата въпросителна е Румъния, правителството очаква техния парламент да вземе решение". Това заяви в ефира на bTV министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той уточни, че влизането на чужда територия ще се осъществява след попълване на декларация. В нея ще се посочва, че пътникът е запознат с обстановката и влиза на собствена отговорност. Във всяка една от държавите формулярът ще бъде идентичен. А за пътуващите по въздух – ще бъдат раздавани в самолета.

"С Турция все още не са водени разговори по темата, но там и епидемиологичният риск е по-висок. България е транзитна зона за пътуващи за Западна Европа работници и в момента се водят преговори за нормализиране на пътуванията", каза още Желязков. 

"Това, което е изключително важно за нас, е вътрешният пазар и ние, българите, да изберем България за своята лятна почивка. На следващо място е регионалният принцип и възможностите за пътуване между съседните на България страни. Водят се интензивни разговори с държави, които са със сходна епидемична обстановка, за да може от 15 юни да се възобновят и чартърните полети", обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на Нова телевизия. Според Ангелкова предимство за страната ни е фактът, че броят на заразените е малък. По този начин България се рекламирала като туристическа дестинация.

 

още по темата
още от Туризъм