нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Турската лира с нов негативен рекорд, изгуби 20% от началото на годината

Shutterstock

Стойността на турската лира се понижи до рекордно ниска стойност, като всички мерки на централната банка на страната не помогнаха да се спрат разпродаванията, предаде Блумбърг.

Само в рамките на деня лирата поевтиня с цели 3,2% и достигна 7,278 лири за долар. Предишният й негативен рекорд беше през май тази година. Поради високата стойност на еврото (и съответно на лева) поевтиняването на лирата към единната валута е още по-голямо. От началото на годината турската валута изгуби 20% от стойността си към еврото и около 17% към долара. За сравнение инфлацията в Турция за същия период е около 12%.

Съответно премията срещу фалит по държавните ценни книжа на страната достигна 4,8%, което е най-високото й ниво за последните три месеца. Що се отнася до стабилността на валутата и доверието на пазарите в държавните книжа Турция се представя най-зле спрямо останалите държави в сектора на бързоразвиващите се пазари, посочва агенцията.

Основните причини за поевтиняването на лирата са притесненията относно валутните резерви на Турция, както и въвеждането на агресивен цикъл на количествени облекчения, който обаче води до отлив на чуждестранен капитал. Властите в страната продължават да разчитат на държавните банки да пазят лирата с продажби на долари, вместо да повишат лихвения процент или да свият достъпа до кредитиране.

още от Свят