нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Учен, разработил „Новичок“, се извини на Навални

Shutterstock

Учен, който е част от тайната съветска програма за разработката на невропаралитичния „Новичок“ се извини на Алексей Навални, който се възстановява след отравяне, предаде „Ал Джазира“.

„Поднасям искрените си извинения на Навални за факта, че участвах в тази криминална работа, разработвайки субстанцията, с която бе отровен“, заяви в интервю за руската телевизия „Дожд“ химикът Вил Мирзаянов, който в момента живее в САЩ.

По-рано този месец лаборатории в Германия, Франция и Швеция стигнаха до извода, че Навални е отровен с вещество от рода на „Новичок“. То беше открито и в бутилка от вода в хотелската му стая в сибирския град Томск, където е бил отседнал преди полета към Москва, по време на който изпадна в безсъзнание на 20 август. Тогава самолетът кацна аварийно, за да бъде транспортиран блогърът в болница. Два дена по-късно, по настояване на негови привърженици и роднини, бе преместен в германската клиника „Шарите“.

Състоянието на Алексей Навални продължава да се подобрява – вече става от леглото си, диша и ходи самостоятелно, а когато се възстанови напълно, планира да се върне обратно в Русия. Според Мирзаянов оздравяването ще отнеме „почти година“.

още по темата
още от Свят