нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Северна Македония в очакване на ново правителство

Снимка: Shutterstock

В Скопие днес ще се състои учредителното събрание на новия парламент на Северна Македония след предсрочните избори, които се произведоха на 15 юли, съобщават местни издания. Заседанието ще бъде ръководено от досегашния председател на парламента Талат Джафери, който вчера излезе от болниза след десетдневно лечение от  COVID19. 

При влизането в парламента на депутатите ще бъде мерена температурата и те ще седят на разстояние един от друг в парламентарната зала, предава БТА.

На предсрочните парламентарни избори, които се произведоха на 15 юли, СДСМ спечели 46 депутатски мандата, ВМРО-ДПМНЕ - 44, ДСИ -15, коалицията Алианс на албанците и Алтернатива- 12, Левица - 2 и ДПА-1. Окончателните официални резултати от изборите бяха оповестени на 25 юли, пише "Независен весник".

Демократичният съюз за интеграция очаква покана от СДСМ за формиране на ново парламентарно мнозинство веднага след учредяването на парламента. Това заявил Буяр Османи от ДСИ в интервю за косовската телевизия Т7, като в същото време Османи не изключил възможността за формиране на мнозинство с ВМРО-ДПМНЕ, допълва изданието.

Слуховете, че е договорен модел за ротация на премиера - три години премиерът да бъде от СДСМ, а една година от ДСИ, Османи нарекъл "коментари на анализаторите", макар че като партия не биха имали нищо против тази идея. При това Османи описал предложението за пръв премиер албанец като "символично". Един от лозунгите в кампанията беше "Защо не", така че, защо не. Всичко е възможно. В случая с премиера символиката е по-важна от практичния аспект. По този начин се чупят табутата за неравноправие в тази страна. Мисля, че институциите се освобождават, заявил Османи в интервюто за косовската Т7.
Опонентите на Демократичния съюз за интеграция в албанския блок вече заявиха, че партията на Ахмети ще изгуби легитимността си, ако не изпълни обещаното, тъй като са спечели гласове именно с кампанията за албанец премиер, отбелязва "Независен весник". Скопските издания съобщават, че броят на починалите от коронавирус в Северна Македония е достигнал 500 души. Общият брой на диагностицираните с коронавирус от началото на епидемията възлиза на 11 128, а досега са оздравели 6 972 пациенти. В момента в страната има 3 656 активни случаи на COVID-19. 

още от Свят