Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Харвард и MIT съдят администрацията на Тръмп

Кампусът на Технологичния институт в Масачузетс. /Getty Images

Два от най-елитните университети в САЩ – „Харвард“ и Масачузетският технологичен институт (MIT), заведоха дело срещу администрацията на Тръмп във федералния съд в Бостън с настояване да бъде блокирано решение, което ще отмени визите на чуждестранните студенти, ако обучението им през предстоящия академичен семестър е изцяло онлайн, предаде „Ню Йорк Таймс“.

Според двете учебни заведения мярката, която бе съобщена от имиграционните органи на САЩ по-рано тази седмица, пречи на общо над 9 хил. възпитаници от чужбина да пребивават в страната. В иска си те описват необходимостта от въвеждане на временна заповед, която не позволява на правителството да наложи въпросното решение, тъй като е в разрез със Закона за административните процедури.

„Масачузетс е дом на хиляди чуждестранни студенти, които не трябва да се страхуват от депортиране или под натиск да излагат здравето и сигурността си на риск, за да подобрят образованието си. Това решение на имиграционния орган е жестоко, незаконно и ще съдим, за да го спрем“, категорична бе Маура Хийли, министър на правосъдието на щата.

Президентът на Харвард, Лорънс Бъроу, определи действието на властите като безразсъдно и обяви, че то цели да наложи натиск за провеждането на присъствени учебни занятия „без оглед на опасенията за здравето и безопасността на учениците, инструкторите и други“.

От Харвард планират да преподават онлайн през следващата академична година, докато други университети обмислят въвеждането на хибриден модел, включващ и малък брой часове, изискващи присъствие.

Американският съвет по образованието, както и още над 25 асоциации, се очаква да подкрепят обвинението.

Чуждестранните студенти са основен източник на приходи за университетите в САЩ, а загубата им ще означава значителен спад в средствата на и без това финансово пострадалите от пандемията висши учебни заведения в страната. По данни на Асоциацията на държавните университети на Мичиган всичките 33 236 студента в щата отговарят за 1.2 млрд. долара от икономиката му през 2018 година.

още от Свят