Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Замесен със случая "Хашоги" бивш сътрудник на саудитския престолонаследник е надзиравал измъчването на правозащитнички

109

Саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман

Снимка: EPA-EFE / FARES GHAITH

Бившият висш съветник в саудитския кралски двор Сауд ал Кахтани, който беше сътрудник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и бе уволнен заради ролята си в убийството на Джамал Хашоги, лично е надзиравал измъчването на най-малко една задържана правозащитничка по-рано тази година, предаде Ройтерс.

Жената, както и най-малко още три други активистки, са били подложени на сексуален тормоз, мъчения с електричество и бичуване в периода май-август в "неофициален" център за задържане в Джеда. Мъченията са били извършвани от група от шестима мъже, които са били различни от онези, които обичайно разпитвали задържаните жени, и които са били служители на саудитската Федерация за киберсигурност, програмиране и дронове. По онова време тя беше оглавявана от Ал Кахтани. Той е присъствал лично най-малко на едно от мъченията, предава БТА.

Жените били задържани въз основа на обвинения, че ще навредят на националната сигурност и стабилност, каза друг официален представител на саудитската монархия. Той заяви, че правата на жените са били спазени и те са получавали медицински и социални грижи, били са посещавани от семействата си и са имали право на адвокат. Жените са били част от 11 влиятелни активистки, арестувани от май насам. Осем от общо 11-те задържани са все още в ареста, като сред тях са и жените, за които се твърди, че са били измъчвани.

Същевременно стана ясно, че американски сенатори обмислят законодателство от няколко части във връзка със случая Хашоги, предаде Асошиейтед прес. Председателят на комисията по външни отношения в американския Сенат Боб Коркър каза, че сенаторите ще се опитат да придвижат три мерки - резолюция, осъждаща саудитския престолонаследник заради убийството на Кашоги, законопроект за суспендиране на продажбите на оръжия за монархията и резолюция за съкращаване на американската помощ за оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция срещу хусите в Йемен.

още по темата
още от Свят
24
Петък
Май